Øya Runde på Sunnmøre har Norskehavet som nærmeste nabo. På vestsiden av Rundefjellet ligger en av de viktigste hekkeplassene for Lundefugl.
Den S-formede veien på fjellskråningen på bildet over er veien opp til platået og de to toppene på Rundefjellet. Første del er asfaltert og ganske bratt.
Videre opp til platået er stien belagt med steinheller for å kunne tåle de 40 000 - 50 000 som besøker øya årlig i tillegg til lokalbefolkningen.
På stiene er du trygg, men i myrområdene utenfor hersker Storjoen. Den beskytter sin hekkeplass med hård hånd - eller rettere sagt, skarp klo.
Den holde øye med deg både fra bakken og luften og viser ingen nåde hvis du bryter reglene.
Både av hensyn til deg selv, naturen og dyrelivet, bør du derfor holde deg til de opparbeidede stiene. Du får god nok utsikt fra dem.
Myrene og fuglefjellet er fredet etter Ramsarkonvensjonen. Her har bare dyr og fugler adgang.
Når du har gått opp den bratteste delen av stien opp til platået, kommer du til et veiskille. Går du rett frem, kommer du til fuglefjellet på andre siden av øya der Lundefuglene og Havsulene hekker.
Hekkeplassen for Havsulene er ikke tilgjengelig ovenfra, men er synlig fra siden der fjellet ser hvitt ut på grunn av den store ansamlingen av fugler.
Du kan titte over kanten fra de bratte klippene, men ikke gå lengre ut enn stien tillater. Her er det bratt og farlig.
Følg stien til venstre langs klippene til du kommer til en trapp med gelender i treverk. Den fører til et inngjerdet område ved Lundefuglenes hekkeplass.
Den beste tiden for å se Lundefugl er om kvelden. Da kommer de inn fra havet med mat. På sommeren bør du være der fra 19-21, om våren fra 18-20.
Er du tålmodig og heldig, får du se både mann og kone samle seg på kanten utenfor redet som ligger et par meter under bakken.
Der styrker de forholdet med kyss og klem og en god samtale før de legger ut på en ny jakt etter mat.
Lundefuglene er trygge og tillitsfulle dyr. Du får følelsen av at de liker å vise seg fram for deg.
Om kvelden er området fullt av fugleinteresserte. Når et par stiller seg opp bare en meter eller to unna, blir det fullstendig stille. Alle er dypt konsentrert. Noen har avanserte kameraer med lange telelinser, andre bruker bare kameraet på mobiltelefonen. Begge deler kan gi flotte bilder.
Fra observasjonsplassen for Lundefuglene ser du den stupbratte hekkeplassen for Havsulene. Her kan en liten sky lage trolsk stemning i løpet av et øyeblikk.
Turen til fuglefjellet tar ca. 45 minutter hver vei. En tur til fyret tar dobbelt så lang tid. Det er også en mer anstrengende tur, men absolutt verd strevet.
For å komme til fyret, går du til høyre der stiene skiller lag etter oppstigningen til platået. Du følger kanten av platået inntil du når den vestligste tuppen av fjellet.
På veien dit passerer du hekkeplassen til Storskarven. Kolonien er en av verdens største, men det er vanskelig å se fuglene fra toppen.
Også her er det lagt godt til rette for fotturister. Det er ikke mulig å gå seg bort.
Når du kommer til enden av øya, ser du området med fyrtårnet og boligene nedenfor.
Nedstigningen til fyret er bratt, men godt sikret med gelender.
Gruppen med bolighus nedenfor fyret forvaltes av Den Norske Turistforening (DNT). Her kan du bestille overnatte om du vil.
Fyret er i drift, men ubemannet. Tidligere var det plassert lengre nede. Den rustne sylinderen til høyre i bildet over er fundamentet til det opprinnelige fyret.
Hvis du går opp til fundamentet til det gamle fyret, får du nær kontakt med Havsulene som passerer forbi her på vei til hekkeplassen.
De er lett gjenkjennelige på den smale fasongen og de sorte partiene på tuppen av vingene.
Noen av fuglene passerer i øyehøyde når de kommer med mat eller byggematerialer til redet.
Går du ned til spissen av landområdet, får du god utsikt til Storskarven som passerer i lav høyde til og fra sin hekkeplass på andre siden av øya.
Tjelden på bildet under lagde et kunstferdig mønster i luften etter å ha gjort fra seg underveis.
Turen tilbake gir like fine naturopplevelser.
Ved veien opp til platået av Rundefjellet, ligger en trestjerners campingplass. Den egner seg best for bobil, men har også små hytter og plass til telt. Ønsker man mer komfort, bør man ta inn på Christineborg Gjesthus.
Det ligger bare noen få hundre meter unna, og her kan du få rom med havutsikt, eget bad og felles oppholdsrom med servering av mat og drikke.
På bildet over serverer eieren Arnulf Goksøyr en av gjestene.
Utenfor er det lekemuligheter for barn og en fin terrasse.
Eieren av Christineborg Gjesthus bygger nå ni hytter på høyden like ved. Alle hyttene vil få store vinduer og panoramautsikt til havet. De vil være ferdig til neste vår/sommer.
Her vil utsikten til ti meters høye bølger under orkan om høsten være like spektakulære som vakre solnedganger om sommeren.
Runde er ikke et sted man drar til for å bade, men hvis man skulle ønske det, er det noen fine små sandstrender ved båthavna noen hundre meter unna.
Ved siden av veiene og rundt husene vandrer sauer fritt omkring. De to karene på bildet under diskuterer antakelig de galopperende båtprisene etter koronaen.
Broen over til øya gir assosiasjoner til den mer kjente Atlanterhavsveien lengre nord.
Runde er et lite lokalsamfunn med omtrent hundre fastboende innbyggere. Her skjer det ikke så mye. Det er roen og naturopplevelsene som får turister til å komme tilbake år etter år. Skal du handle, må du reise ca. 20 minutter med bil til naboøya Fosnavåg.
Flere utflukter: www.turideer.com
Ukens utflukt: Øya Runde i Sunnmøre for å se lundefugl i vakker natur
Passer for: Alle kan oppleve naturen, men oppstigningen til fjellet krever at man er i vanlig fysisk form, eller at man tar seg god tid.
Finne frem: Det er flere veier til Runde, men fra sør og øst er det fornuftig å kjøre over Volda. Fra Volda følger du E39 - vei 653 vestover mot Ulsteinvik. Ved Haddal tar du til høyre og følger vei 654 inntil du ser skilt til Runde. Det er bare en vei på Runde. Hvis du tar til høyre ved første bakketopp etter Runde miljøsenter, kommer du til Christineborg Gjesthus. Derfra er det bare noen hundre meter til campingplassen og veiens ende.
Comments