top of page
Forfatterens bildeAdmin

Farsund - hvit sørlandsby, vakker natur og litt Amerika

I Farsund kommune kan du gå turer langs milelange sandstrender fra Lista fyr til Lomsesanden der du kan bade, surfe, kite eller se på fugler. Naturen er vakker og mangfoldig, og kommunen har hele 28 områder som er vernet på grunn av sin særpregede natur og rike fugle- og planteliv. I tettsteder som Vanse kan du også oppleve en liten bit av Amerika. Farsund sentrum - der det har vært drevet handel og sjøfart siden 1500-tallet - er det største tettstedet på Lista-halvøya.


Murhus i Jugendstil på bryggen i Farsund sentrum
Murhus i Jugendstil på bryggen i Farsund sentrum

Størsteparten av den gamle, hvite trehusbebyggelsen i Farsund sentrum brant ned i den store bybrannen i 1901. Da husene skulle bygges opp igjen, ble de fleste laget i mur. Husrekken i Jugendstil langs bryggen på bildet over er fra 1902.


Havn med båter og en ferge med røyk fra pipen ved Farsund sentrum

Navnet Farsund kommer av "det farbare sundet". Det var et sund seilbåter kunne komme seg igjennom selv om været var dårlig. I farvannene rundt sydspissen av Norge ved Lista og Lindesnes er det mange skjær i sjøen - og et røft klima med mye vind. I Farsund fant sjøfarende en trygg havn der de kunne få reparert sine båter etter seilasen. Det ble også et sted de kunne laste og losse varer. Derfor fikk det status som ladested i 1795.


Brygge med seilbåt fortøyd og hus langs kaia i Farsund sentrum
Bryggen i Farsund sentrum

Murhus ved sving i by Farsund
Murhus i Farsund sentrum

Smal passasje mellom trehus i Farsund sentrum
Smau i Farsund sentrum

På Farøy, Gåseholmen og Engøy som omringer byens havn er det nå både broforbindelse og bebyggelse. De store hvite trehusene på Farøy ved innfarten til Farsund sentrum vitner om tidligere tiders velstand. På Gåseholmen og Engøy er det moderne hus med spor av tidligere tiders arkitektur.

Gamle, store hvite trehus på en øy Farøy ved Farsund sentrum
Gamle, ærverdige hvite trehus på Farøy ved Farsund sentrum

Moderne hvite trehus på øy Gåseholmen og Engøy i Farsund
Moderne trehus på Gåseholmen og Engøy ved Farsund sentrum

Farsund er kjent for sine lange og bratte bakker. Det er bare en liten stripe ved havnen som er flat, resten av bebyggelsen er lagt i den bratte skråningen på baksiden av tettstedet. Det bærer arkitekturen preg av.

Trehus bygget i bratt bakke i Farsund
Trehus i bratt bakke

På toppen av åsen med fin utsikt over fjord og fjell ligger Farsund kapell med sine krigsgraver for engelske flygere. Her har man også plassert barne- og ungdomsskolen. De små som går på skole her, må gå en flere hundre meter bratt bakke og bestige 65 høydemeter for å komme opp.

Kirkegård med gravstøtter med utsikt til fjord og fjell
Krigsgravplass med Farsund kapell til venstre

Noen få kilometer i luftlinje fra Farsund sentrum ved innløpet av Lyngdalsfjorden ligger Loshavn. Det var en uthavn som var viktig i den såkalte kapertiden i krigsårene 1807-1814. Da hadde stedet los-virksomhet og autorisert kapring av engelske skip langs kysten - godkjent av danskekongens representanter i Kristiansand. Her er et av de best bevarte trehusmiljøene langs sørlandskysten. I dag er dette et ferieparadis nesten uten fastboende.


Hvite trehus langs svaberg ved Farsund
Trehusbebyggelsen ved Loshavn

Vei som leder inn til hvit trehusbebyggelse
Inngangveien til Loshavn

Små hager med grønt gress mellom hvite trehus i Loshavn ved Farsund
Små hager mellom trehusene i Loshavn

Smal passasje mellom trehus i Loshavn ved Farsund

Gul måne som går opp ved hvit fyrtårn Katland fyr på øy ved Loshavn i Farsund
Måneoppgang ved Katland fyr utenfor Loshavn

Ytre del av Lista-halvøya er et sletteland dekket av morene. Dette gir et frodig landbruk, men også mindre ufruktbare områder med rullesteiner. Noen av strendene har rullesteiner, men det er også mange kilometer med fin sandstrand. Siden sandstrendene er langgrunne, er de godt egnet for surfing og kiting. Her blir bølgene høye og spisse når de bryter mot grunnere vann. Men det grunne vannet gjør også at badetemperaturene kan bli gode når sola har fått stått på litt. Lista er et av de beste områdene i landet for fugletitting.


Fyrtårn i stein med hvite trehus omkring
Lista fyr fra 1853 i hugget granitt

For å skille Lista fra andre fyr i nærheten, ble det opprinnelig oppført tre like fyrtårn ved siden av hverandre i perioden 1838 til 1853. Etter at ny fyrteknologi - som gjorde det mulig å skille fyrene fra hverandre ved hjelp av blinkenes karakter - ble tatt i bruk i 1873, ble ett av fyrtårnene revet og ett flyttet til Halden. Det som nå står der, har det originale hurtigblinkende 2. ordens Fresnel-linseapparatet fra 1872.


Vindskjeve busker på sletteland med tåke ved Lista fyr
Sletteland med morgentåke ved Lista fyr

Alpakkaer beiter på sletteland ved havet ved Lista fyr
Beiteområder med alpakkaer ved strandlinjen ved Lista fyr


Kvinne går mellom sanddyner ved Haviksanden på Lista
Sanddyner på Haviksanden på Lista

Steiner med grønt belegg i vannkanten på sandstrand ved Haviksanden i Lista
Haviksanden på Lista

I tettstedet Vanse 8 km fra Farsund sentrum kan du se mange tegn på at det har vært tette bånd mellom folk på lista og deres slektninger i USA. Her pryder det amerikanske flagget flere inngangsdører sammen med det norske. Her kan du få amerikansk meny og amerikansk julepynt.


Fasade for bakeri med amerikansk og norsk flagg
På Larsen's Bakeri har de amerikanske pannekaker

Fasade med rød amerikansk bil og frihetsgudinnen
Fasade med amerikanske symboler i Vanse

Fasade med amerikansk velkomst til Vanse på Lista
Amerikansk velkomst i Vanse

Bro med amerikanske og norsk åpning i Vanse på Lista
Amerikansk-Norsk bro i Vanse



Flere utflukter: www.turideer.com


Ukens utflukt: Farsund sentrum med Lista og Vanse - hvit sørlandsby


Passer for: Alle.


Finne frem: Søk etter Farsund i Google Maps. Da kommer du til Farsund tettsted. Det er flere parkeringsplasser i gamlebyen og på øyene like ved.


7 visninger0 kommentarer

Relaterte innlegg

Se alle

Comments


bottom of page