top of page
  • Forfatterens bildeAdmin

Cuevas de las calaveras - grotte med stalakitter i Benidoleig

Oppdatert: 21. aug.

Noen få mil fra kystbyen Denía og like ved landsbyen Benidoleig, ligger en av de eldste og mest interessante grottene i sitt slag: Cuevas de las calaveras. Det er funnet spor etter mennesker og dyr i grotten så langt tilbake som for 50 000 - 100 000 år siden.


Grotte med høye grønne vegger

Inngangsparti til grotte med plakater

De sortpigmenterte områdene foran inngangen til grotten, skyldes at det opp igjennom tiden har vært tent bål foran inngangen for å holde rovdyr ute.

Grottegang med gule vegger

Geologer mener at grotten ble dannet for 150 millioner år siden. Den er 440 meter lang, og på sitt bredeste 12 meter. Den synlige takhøyden er opp til 8-10 meter, men noen av gangene strekker seg hele 60 meter oppover.

Tak i grotte med lilla og grønne farger

Selv om det er tegn på at grotten har vært brukt i forhistorisk tid, var den oppfattet som en uutforsket grotte frem til 1768 da den første ekspedisjonen ble gjennomført.

Vegg i grotte med geologiske formasjoner

Ekspedisjonen fant skjellettrester fra et dusin menn som man antok har vært muslimske bønder på jakt etter vann. Derav navnet "calaveras" (hodeskalle).

Monter med hodeskaller fra ulike tidsaldre

Dette ga opphav til en lokal myte om at kong Ahli Moho i sin tid søkte tilflukt i grotten sammen med 50 vakre, unge kvinner fra sitt harem, og at de omkom der.

Høyt velvet tak i grotte farget lilla og grønn

Det har vært gjennomført to vitenskapelige utforskninger, en fra 1913-1917 og fra 1931-1933. Under den spanske borgerkrigen var grotten lager for eksplosiver.

Uregelmessige åpninger i tak på grotte

På 1970-tallet ble grotten restaurert, sikret og gjort tilgjengelig for publikum. Etter det har den vært et populært turistmål.

Vegg med geologiske fenomener i grotte

Jo lengre innover i grotten man kommer, desto vakrere blir fargene på veggene. Her har mennesker med god fantasi sett kart av Spania, pirater, krokodiller, villsvin, isbjørn, Sofia Loren, Don Quijote og avdøde president Kenedy.

Tak i grotte farget intenst grønt og lilla

Åpninger i tak i grotte farget lilla og grønt

Dypt inne i grotten finner man stalakitter (dryppstein som dannes fra taket) og stalagmitter (dryppstein som dannes fra bakken). Mange av disse er dessverre ødelagt på grunn av hærverk, men noen er bevart.

Vakre myke formasjoner i grottevegg

Fantasifulle formasjoner i tak i grotte i gult og grønt

Stalakitter formet som to mennesker i grotte

Mønster i okerfarget vegg i grotte

I enden av grotten går den over i en underjordisk elv. Her kan man kaste mynter på en liten bro og ønske seg noe.

Bro over åpning til underjordisk elv med mynter på

Tak med stalakitter i grotte

Gang i grotte med flotte farger

Grotte formet som en katedral med sterke farger

På sitt laveste må de lengste av oss bøye seg litt, men stort sett er det god plass.

Kvinne kommer gjennom smal åpning i grotte

Under utforskningen av grotten har man funnet mange fossiler. Disse er godt bevart og noen eksempler er stilt ut i den ytre delen av grotten.

Fossil i stein

Fossiler i stein

Det kan lønne seg å komme tidlig om morgenen (åpner kl 09), da er det færrest mennesker der og best plass. Utenfor grotten er det en souvenirbutikk med svært rikt utvalg, og en restaurant.


Flere utflukter: www.turideer.com


Ukens utflukt: Cuevas de las calaveras ved Benidoleig - grotte med stalakitter


Passer for: Alle. Kan også bruke barnevogn og rullestol.


Finne frem: Følg AP-7 fra Alicante til Denía. Ta avkjøringen til Denía og følg skiltene til Benidoleig. Når du nærmer deg Benidoleig, kommer det skilt til Cuevas de las calaveras. Følg disse. Det er en parkeringsplass rett ved grotten.


1 113 visninger0 kommentarer

Relaterte innlegg

Se alle

Comments


bottom of page