Grotten ved Busot har en av de høyeste hvelvene i Spania. Det er 50 meter fra tak til gulv i det store hulrommet i grotten og enda 20 meter opp til den naturlige åpningen. Langs veggene henger det stalagtitter (dryppsten) som det har tatt naturen mer enn hundre tusen år å forme. Grotten har fått navn etter en stor stalagmitt som er formet som en kandelaber (lysestake) med tre armer midt i hvelvet. Det er også en gruppe stalagmitter på 25 meters høyde som har fått navn etter Gaudis kirke i Barcelona: Familia Sagrada.
Grotten ble oppdaget i det tiende århundre av maurerne. Den har imidlertid ikke vært i bruk før midten av forrige århundre. I 1936 brukte republikanerne grotten til å vedlikeholde flymotorer. Den sprengte en 45 meter lang tunnel for å få lettere adkomst til det store hvelvet. Det er den inngangen som brukes i dag.
De lagde også flere plattformer inne i hvelvet. De fleste av disse er fjernet i dag, men festene for et par av plattformene er fortsatt synlig. Man kan også se hvordan sprengningsarbeidene ødela en del av de geologiske formasjonene i grotten.
I tillegg til daglige omvisninger for publikum, brukes hvelvet i dag blant annet til konserter med opp til 200 tilskuere. Som besøkende får man bruke trappene ned til bunnen og av hvelvet og fra hovedplattformen opp til den naturlige inngangen 20 meter høyere opp. Enkelte passasjer er også gjort tilgjengelig for de som driver med speleologi (utforskning av huler) som hobby. Det samlede arealet for hvelvet og hulegangene er 80 000 kvadratmeter.
Flere utflukter: www.turideer.com
Ukens utflukt: Cuevas de Canelobre i Busot kommune - grotte med stalagmitter og stalagtitter
Passer for: Alle. Rullestol og barnevogn grå bra frem til hvelvet, men ikke i trappene og hulegangene.
Finne frem: Skriv inn Cuevas de Canelobre i Google Maps. Alternativt: Ta av fra AP-7 til CV-773 mot Xixona eller til CV 777 ved El Campello nord for Alicante. Følg deretter skilt til Busot og senere skilt til Cuevas de Canelobre. Det er noen parkeringsplasser langs veien nedenfor inngangen til grotten, men også en større parkeringsplass 750 meter lengre ned i bakken.
Virkelig flotte beskrivelser og bilder dere lar oss få se. Vi har oppsøkt noen turforslagene dere har kommet med, og kommer til å oppsøke flere. Setter stor pris på det dere publiserer!