top of page
  • Forfatterens bildeAdmin

Bærums strender - fottur ved kysten

Bærum kommune har et langsiktig mål om å gjøre hele kommunens kystlinje tilgjengelig for allmennheten. Det gjenstår en del før dette målet er oppnådd, men det er merket kyststi på til sammen 7 km fra Bjørnsvika i vest til Sarbuvollen i øst som er nesten komplett. I dette innlegget omtales første og siste del av denne ruten.


Strand sett under trekrone

Kyststien starter ved Thon hotell i Bjørnsvika som ligger like ved den vestre enden av Sandvika Storsenter. Det er det store turkise bygget man ser rett ved E18.


Turkis stor bygning

Følg den smale stien som leder ned mot vannet under motorveien.


Sti under motorvei

Fortsett langs strandlinjen forbi en småbåthavn og en liten strand.


Småbåthavn

Når stien deler seg, velger du den smale stien langs vannkanten. I et område på 100 meter herfra har du lov til å gå, men ikke slå deg ned over lengre tid for å bade eller sole deg.


Informasjonsskilt


Kvinne som går oppover på sti i skogen

Etter dette kommer du til en steinstrand der man kan oppholde seg og bade om man vil. Ruten videre er merket blått.


Strand med småstein

Benk på strand sett under trekrone

Øyer utenfor strand med fritidsbåt


Blåmerket stolpe

Etter noen hundre meter kommer du til Kjørboparken og gamle Kjørbo gård. Det er en vakker park med stier på kryss og tvers. Etter parken går du videre langs stranden mot Sandvika sentrum.


Hvit bro over bekk

Veiskille i park

Rad med benker under trekroner ved sjø

Gul murbygning med tårn

Hovedbygningen for Kjørbo gård ble fredet i 2013. Den ligger like ved vannkanten med utsikt mot utløpet av Sandvikselva og skjærgården i indre Oslofjord. Mesteparten av interiøret og møblementet i bygget er bevart fra tiden det ble bygget.


Terrasse med utsikt over fjord

Informasjonsplakat om Kjørbo gård

Benk under høye trær i park

Dam med fontene sett fra tre

Benk på gressplen ved sjø

Kvinne går på grusveg i park

Grusveg går under bro ved elv

Når du kommer til restaurant Egon i Sandvika sentrum, går den merkede ruten videre på broen over elven. På andre siden fortsetter den ut mot Kalvøya og Kadettangen. Herfra går den langs badestranden frem til Lakseberget. Dette området er beskrevet i et annet innlegg som du finner nederst i artikkelen.


Informasjonsplakat ved bro over elv

Dessverre har ikke Bærum kommune og Lakseberget båthavn blitt enige om hvem som har ansvaret for å vedlikeholde kyststien forbi Lakseberget båthavn. Derfor er den stengt i dette området og man blir man ledet opp til en trafikkert vei et stykke før man igjen kommer inn på turveien ved Solvik båthavn. Den fører frem til Hennie-Onstads kunstsenter der kyststien fortsetter langs strendene ved Veritaspaken helt frem til Høvik verk.


To personer i samtale på benk på strand

Langs denne kystlinjen er det satt opp en rekke benker der man kan ta en pause og se ut over skjærgården mot Fornebu. Det er en rekke strender og små viker man kan slå seg til i, og det er rikelig med bademuligheter.


Kvinne på benk med utsikt til badebrygge

Stien går enten helt nede ved stranden eller på sti i skogen rett ovenfor i områder hvor klipper og berg gjør det for vanskelig å bevege seg i vannkanten.


Sti gjennom grønn skog

Personer går opp bratt sti med røtter

Strandlinje med bratt berg

Glattpolert berg

Bryggeplasser for båter i havn

Ved Høvik verk er det en hyggelig gammel hage med små fredede trehus som er bevart fra tiden dette var et industriområde.


Gult trehus i hage


Informasjonsplakett om Svartodden på Høvik


Informasjonsplakett om Dampskipsbrygga på Høvik

Etter Høvik verk fortsetter kyststien frem til Sarbuvollen båthavn der den slutter. Langs denne strekningen er det også gode bademuligheter.


Benk og mennesker på grusveg ved strand

Strand ved småbåthavn

Som det fremgår av kartet nedenfor består Bærum kyststi av fem deler.


  • Del 1 fra Bjørnsvika (den røde streken nederst til venstre) til Sandvika sentrum er på 1,2 km.

  • Del 2 fra Sandvika sentrum langs bryggen mot Kadettangen frem til broen over til Kalvøya er på 0,7 km.

  • Del 3 fra Kadettangen til Hennie-Onstads kunstsenter er på 3,2 km.

  • Del 4 fra Hennie-Onstads kunstsenter til Høvik verk er på 0,9 km, og

  • Del 5 fra Høvik verk til Sarbuvollen er på 1,4 km.


Kart over kyststi i Bærum

Del 3 er den minst interessante delen av kyststien, ikke minst fordi den er sperret ved Lakseberget og man blir ledet inn på trafikkert vei. Del 2 er beskrevet i eget innlegg om Kadettangen (se nederst). De to strekningene (del 1 og del 4+5) kan med fordel gås fra forskjellig utgangspunkt.


Del 1 kan enten gås fra restaurant Egon ved Sandvika Storsenter langs Sandvikselva mot Kjørbo park, eller i motsatt retning fra Thon hotell i Bjørnsvika i andre enden av Sandvika Storsenter. Parker enten i Sandvika Storsenter eller på parkeringsplass nær Thon hotell.


Del 4 og 5 kan gjerne gås sammenhengende. Det er mest praktisk å ta utgangspunkt i parkeringen ved Hennie-Onstads kunstsenter. Derfra er det bare å følge blåmerket løpe frem til Sarbuvollen.


Flere utflukter: www.turideer.com


Ukens utflukt: Fottur ved kysten på Kyststien i Bærum


22 visninger0 kommentarer

Relaterte innlegg

Se alle

Comentarios


bottom of page