top of page
Forfatterens bildeAdmin

Blåfarveverket - et stykke kulturhistorie - museum

Oppdatert: 24. aug.


En times kjøretur fra Oslo får du et innblikk i hvordan det var å være gruvearbeider for 200 år siden. Du kan gjennoppfriske Theodor Kittelsens særegne naturtolkninger og vandre i vakker, særegen natur med godt bevarte trebygninger fra svunne tider. Dagbruddene for koboltgruvene på bildene under strekker seg over flere kilometer. I løpet av driftstiden hentet man ut over to millioner tonn malm fra gruvene med bare håndkraft.


Kulp med steinmur og gammelt trehus bak

Over to tusen gruvearbeidere jobbet her i en tid da Oslos befolkning bare var 17 tusen. Det var et eget samfunn med skole, boliger og alt annet som trengtes i et lokalsamfunn.

Dagbrudd for malm med gamle trehus

Enkelte av gruvegangene er åpnet for publikum i guidede turer. Det er en egen tur spesielt tilrettelagt for barn. Voksne og litt større barn har størst utbytte av den historiske gruveturen.

Kvinner med turkis ponch og rød hjelm i tunnel

Jo dypere man gravde for å hente ut koboltmalmen, desto vanskeligere ble det å hente den opp til overflaten. Løsningen ble å sprenge ut vertikale tunneler (såkalte stoller) lengre nede i åssiden inn til selve gruven der koboltåren var. Her gikk det jernbanevogner da gruven var i drift.

Gruvegang

På et sted har man laget et glassgulv over en loddrett gruvesjakt. Her ser man 40 meter rett ned når man våger seg ut på det gjennomsiktige gulvet.

Gruvegang med bro i glass

Gruvegangene ble stabilisert med tømmerstokker. Når de tynneste stokkene begynte å gi etter, var det på tide å komme seg ut i sikkerhet.

Trestokker i tak på gruvegang

Vannet som trenger inn i sprekker i fjellet, ledes bort i egne kanaler. I denne dype sjakten er vannstanden konstant. Temperaturen i gruven er også konstant året rundt, ca 6-7 grader.

Åpning til vannfylt sjakt

Besøkende blir utstyrt med poncho for å holde varmen og hjelm for å beskytte hodet mot sammenstøt med lave takpartier. Det er investert mye i å sikre berget.

Kvinner i turkis poncho og rød hjel på glassgulv

Anlegget har et et eget lagerrom for modning av ost. Her får man konstant kjøleskapstemperatur uten bruk av energi.

Lager i gruvegang

Koboltmineralet er hvitt eller gråhvitt. Det er først etter en omfattende kjemisk prosess at det blå farvestoffet kommmer frem. Koboltblått er i form av glasskrystaller. Derfor holder det fargen i hundrevis av år. Da gruven var i drift var prisen på kobolt like høy som prisen på gull.

Oppstilling av steinprøver

I butikken kan du kjøpe glassgjenstander i koboltblått, små hyggelige suvenirer eller en liten flaske med blått koboltpulver om du vil.

Butikk med blåe glassprodukter

Du kan besøke tre kunstmuseer på området. I Theodor Kittelsens museum kan du se flere av naturmalerens sentrale verk, i tillegg til mindre kjente sider ved hans kunstneriske virke som for eksempel treskjæring.

Museum med malerier av troll i Theodor Kittelsens museum

Du får også se hans arbeidspult og noen persnlige eiendeler.

Gammel kontorpult i museum i Theodor Kittelsens museum

Tømmervegger med kunst og peis i Theodor Kittelsens museum

Kittelsen fikk frem det trolske i naturen.

Maleri av troll med fire hoder i Theodor Kittelsens museum

Det er to andre museer på området. Kjøper du en kombibillett, kan du se alle tre. I direktørboligen på bildet under er det innredning fra 1800-tallet.

Gul trebygning


Gammelt kjøkken og trapp i museum

På Blåfarveverkets hovedområde nede ved elven er det flere vernete bygninger og en liten bondegård. Her kan du tenke deg et par hundre år tilbake i tid, ta deg en matbit eller kjøpe koboltblå glassprodukter i butikken.

Bygninger i murstein og bindingsverk på gresslette

Eller beundre den frådende fossen.

Foss md trær foran

Flere utflukter: www.turideer.com

Ukens utflukt: Blåfarveverket og koboltgruvene - museum.

Varighet: Stedet åpner kl 11 og stenger kl 17. Den guidede turen i gruvene tar ca 1 1/2 time. De seks timene museene er åpne, går fort.

Passer for: Alle. Flere aktivitetsmuligheter for barn.

Finne frem: Fra Oslo kjører du E18 til Drammen. Fra Drammen kjører du til Hoksund og deretter til Åmot. Derfra følger du skiltene til Blåfarveverket. Kjøreturen tar ca 1 time.

Oppgave: Hvor er dette?


Sofa med grønne puter foran vindu med blå blomstevaser og hvite gardiner

Kart:

kart

636 visninger0 kommentarer

Relaterte innlegg

Se alle

コメント


bottom of page